Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хав’єр Солана вважає, що Янукович вирішить проблему Тимошенко

Євроінтеграція 24734 перегляди

Опубліковано - 12.10.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Хав’єр Солана вважає, що Янукович вирішить проблему Тимошенко
Колишній шеф-дипломат ЄС Хав’єр Солана в інтерв’ю Deutsche Welle припустив, що екс-прем’єр України Юлія Тимошенко відправиться на лікування до Німеччини ще перед самітом Східного партнерства у Вільнюсі.

Іспанський політик Хав’єр Солана у другій половині 1990-х років був генеральним секретарем НАТО. З 1999 по 2009 роки він обіймав посаду верховного представника з питань зовнішньої політики й політики безпеки Європейського Союзу. В цьому статусі він брав участь у переговорах між владою та опозицією під час "помаранчевої революції" в Україні в 2004 році. В інтерв’ю Deutsche Welle Солана розповів про можливе відправлення Юлії Тимошенко до Німеччини, про значення угоди про асоціацію між Україною і ЄС та виступив проти санкцій стосовно Києва.

Deutsche Welle: За Вашу кар’єру Вам довелось побувати в Україні десятки разів. Ви вели багатогодинні переговори. Зараз стежите за тим, що там відбувається чи слово "Україна" викликає у Вас тяжке зітхання?

Хав’єр Солана: (Сміється) Зовсім ні. Мені зовсім небайдуже, що там відбувається. Я буваю там щороку, спілкуюсь з багатьма, в тому числі й з президентом Віктором Януковичем.

Ви радили йому відпустити Тимошенко?

Так, два роки тому під час бесіди в Ялті. Він сказав мені, що зробить це. Я це дуже добре пам’ятаю.

Президент не дотримався слова.

Він цього не зробив (…)

Як Ви гадаєте, чи відпустять Тимошенко на свободу зараз - перед запланованим на кінець листопада самітом Східного партнерства? Адже звільнення Тимошенко - одна з центральних передумов підписання угоди про асоціацію з боку Брюсселя.

- Якщо моя інформація відповідає дійсності (я не веду переговори, але дещо чув), дуже вірогідно, що Юлія Тимошенко поїде до Німеччини. І ця велика проблема тимчасово буде вирішена.

Ви справді вважаєте, що Тимошенко, яка відбуває семирічне тюремне покарання, поїде до Німеччини, як гадає Берлін, на лікування?

Я налаштований достатньо оптимістично. Вона зробила публічну заяву про те, що хоче поїхати. Я так гадаю, хоча, можливо, помиляюсь.

Наскільки важливу роль у вирішенні цього питання відіграє колишній польський президент Александер Квасьнєвський, разом з яким Ви вели переговори під час "помаранчевої революції"?

Дуже важливу. Переговори зараз веде Європейський Союз. Важливу роль у ЄС відіграє Європарламент, він повинен ратифікувати угоду про асоціацію. Парламент ЄС направив до України як спостерігачів Александра Квасьнєвського й Пета Кокса. Після спілкування з ним у мене склалось враження, що події розвиваються дуже швидко. Головні труднощі усувають, щоб мати хорошу вихідну позицію на саміті у Вільнюсі. Щоправда, я не знаю, якими будуть дії Росії. Росія вдається до дуже жорсткого тиску (на Україну - Ред.). Але я гадаю, що Янукович піде на цей крок і відпустить Тимошенко.

Чому Янукович не відпустив Тимошенко раніше?

Ставки високі. Україна або увійде до Митного союзу з Росією, або зблизиться з Європейським Союзом. Це дуже важливе рішення, як для українського народу, так і для Росії. Вступ України до Митного союзу - великі зміни для Росії. Це дуже важливі стратегічні переговори.

Коли Янукович говорить, хоче вести Україну до Європейського Союзу, Ви йому вірите?

Йдеться не про бажання, а про інтереси. У короткостроковій перспективі в України залишаються потужні тісні зв’язки з Росією - експорт і так далі. Але українське керівництво розуміє, що в середньостроковій перспективі краще рухатись на Захід. Тобто, з економічної точки зору це вибір між короткостроковою та середньостроковою перспективами. Слід чітко розуміти, що ЄС не проти того, аби Україна розвивала відносини з Росією. Питання в тому, що українці одночасно відкривають новий шлях експорту, інтеграції з Заходом, котрий буде для них вигіднішим, навіть враховуючи той стан, в якому зараз перебуває Європа.

Чи призведе тиск з боку Росії, про який Ви згадали, до того, що ЄС буде готовий заплющити очі на виконання Україною умов Брюсселя? Чи підпише ЄС угоду про асоціацію, якщо Тимошенко залишатиметься за ґратами?

Я не думаю, що європейці підуть на це, якщо з Юлією нічого не станеться.

Сама Тимошенко раніше просила ЄС підписати угоду, навіть якщо вона залишиться в тюрмі. Європа її не послухає?

Я так не думаю. І європейські консерватори, і соціал-демократи займають дуже жорстку позицію в цьому питанні.

Як би Ви порадили Євросоюзу поводити себе з Україною в майбутньому - за умов, що Тимошенко залишиться за ґратами? Українська опозиція раніше закликала ЄС запровадити санкції проти "режиму Януковича".

Я не прихильник санкцій. Гадаю, треба вести переговори про угоду, підписувати її і виконувати.

Від українських експертів можна почути, що ЄС виглядає як "беззубий тигр" на переговорах з Україною, оскільки нічого не змінюється. Ви згодні?

Не думаю, що в нас слабкі позиції. Ми зробили те, що треба було зробити. Тиск був, але ми не хочемо санкціями руйнувати якість життя людей. Слід діяти не санкціями, а чинити тиск. Тепер настає момент у Вільнюсі, коли питання ставиться руба - так чи ні.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Світ відповідав розмірам людини,
І людина була мірилом всіх речей”

Михайло Волошин

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.