Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ключовий свідок у справі MH17: Україна затримала куратора від Росії по Донбасу

Правопорядок 10357 переглядів

Опубліковано - 14.07.2020 | Всі публікації | Версія для друку

Ключовий свідок у справі MH17: Україна затримала куратора від Росії по Донбасу
В Україні затримали людину, яка може стати одним із ключових свідків у справі MH17. Принаймні, так вважають в дослідницькій групі Bellingcat, яка вже кілька років займається розслідуванням катастрофи.

Служба безпеки України опублікувала аудіозаписи розмов затриманого з двома із чотирьох обвинувачених у справі «Боїнгу». Суд над ними почався в Нідерландах у березні цього року. Хто ця людина, що він обговорював з бойовиками, прізвища яких високопоставлених російських силовиків звучать в записах, і як взагалі цей арешт може вплинути на подальше розслідування? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода Донбас.Реалії.​



Цей кадр Донбас.Реалії зняли в селищі Грабове, що на непідконтрольній Києву частині Донецької області. Саме в ці поля шість років тому 17 липня падали уламки збитого «Боїнга» «Малайзійських авіаліній». Багато хто з місцевих стали очевидцями трагедії. Тоді загинули 298 осіб. Побачене в той день до сьогодні пам’ятають в найдрібніших деталях.

«Вийшов я покурити, дивлюся – летить. І фрагменти відділяються. І чую вибух такий, дим пішов і вогонь такий насичений. Підійти неможливо було, жарко було», – пригадує літній чоловік.

«Он туди, у той район, крило полетіло. Тут – ганчірки в провулку, де горіх, висіли. Ще якісь документи на полі знайшли», – розповідає інший місцевий житель.

«Я сам особисто бачив маленьку дитину. Ми трупи збирали, нас із шахти посилали. Знайшли валізу – там чотири паспорти: голландець – чоловік, дружина – малайзійка, по обличчю видно. І двоє діток – хлопчик і дівчинка. У них там різниця: комусь два з половиною, а комусь рік і два. Маленькі зовсім», – каже чоловік.

Зараз про падіння літака тут нагадають хіба що встановлений меморіальний знак і вицвілі на сонці чорні стрічки. Місцеві визнають, що за судовим процесом особливо не стежать, але все ж вважають: істина в справі повинна бути встановлена.

«Обов’язково, обов’язково! Але тільки, знаєте що, я думаю, при моєму житті цього не буде», – каже чоловік.

«Я бажаю і хочу, щоб винні були знайдені і покарані», – наголошує житель Грабового.

За версією міжнародної слідчої групи, яка займається розслідуванням катастрофи, «Боїнг» рейсу MH17 був збитий ракетою, випущеною з комплексу «Бук», який прибув на Донбас з території Росії і належав 53-й бригаді протиповітряної оборони з Курська.

Раптово в справі МН17 новий поворот і новий фігурант. Його днями затримали в Україні. Силовики ім’я не розкривають. Залишаються в таємниці навіть місце і час обрання запобіжного заходу. Причини пояснюють коротко: таємниця слідства. У той же час в СБУ заявляють: останні шість років ця людина була одним з кураторів керівництва угруповання «ДНР» і позаштатним співробітником ГРУ Збройних сил Росії.

«Цій особі повідомлено про підозру саме у цій кримінальній справі щодо розслідування літака MH17. Він брав безпосередню участь у створенні та керівництві «розвідувального управління» «Донецької народної республіки», – каже прокурор Офісу генерального прокурора Олександр Банник.



Чому ця людина може виявитися важливою у розслідуванні катастрофи малайзійського «Боїнга»? СБУ опублікувала перехоплені телефонні розмови затриманого. Серед його частих співрозмовників – відразу двоє, яких слідство в Нідерландах вже висунуло офіційні звинувачення у справі MH17. Перший – громадянин Російської Федерації Сергій Дубинський, відомий також під позивним «Хмурий».

– Вас будуть викликати в Москву. Я так розумію, вже викликали, так?

– Так, сьогодні мені Бородай зателефонував, – відповів Дубинський підозрюваному.

– Зараз там є складнощі певні.

– Які?

– Але, я думаю, ми ці складності подолаємо. Я не хочу з цього телефона говорити вам.

– Спасибі величезне, Андрію. Ну, я так розумію, зрушення якісь повинні бути, очевидно?

– Ми в будь-якому випадку дотиснемо це питання. Тому що такі люди, як ви, вони повинні керувати і повинні бути на чолі.

За оцінками групи Bellingcat, яка вже кілька років розслідує катастрофу «Боїнга», дзвінки здійснювалися в кінці 2014-го – на початку 2015 року. Ще один важливий співрозмовник затриманого – Леонід Харченко. Єдиний з чотирьох обвинувачених у справі MH17 громадянин України.

– У нас спроба державного перевороту була. Замах на «Захара» все-таки, – доповідав Харченко

– Я так розумію, ви з ним на одному боці виступили? – відповів йому підозрюваний.

– Ну, а куди діватися?

– Ну, найголовніше.

– Зараз іншої особи… Тому що це буде тільки на іншу сторону плюс, а по-іншому ніяк не можна.

– Звичайно, звичайно. Все, на зв’язку. До побачення.

«Це буде джерело інформації. Він спілкувався тісно з ключовими обвинуваченими. І він принаймні знав, що відбувається з приводу їхніх відносин з елітою в Москві. Наскільки він вирішував і впливав на рішення, цього ми ще не можемо сказати. Можливо, він просто використовував свої контакти. Але сам факт, що і Дубинський, і Харченко розмовляють з ним, як ніби він якась впливова людина. Тому, у будь-якому разі, це ключовий свідок, який дасть інформацію про те, що називається «ланцюжком влади». Тобто він повинен бути людиною, яка в курсі, як ухвалювалися рішення і на персональному, і на структурному рівні. По тому, хто міг допомогти зброєю чи персоналом ось цим сепаратистським лідерам», – коментує розслідувач групи Bellingcat Христо Грозев.

В опублікованих розмовах спливають і інші імена фігурантів справи MH17. Ми вже розповідали про ідентифікацію людини, яка в матеріалах слідства проходить під позивним «Володимир Іванович». В опублікованих раніше перехопленнях ватажки бойовиків на Донбасі визнають, що виконують його накази, і називають «Володимира Івановича» «командувачем». Це ім’я знову звучить в розмовах затриманого з Сергієм Дубинським.

– Куди конкретно вас викликали на четвер?

– Мені просто сьогодні подзвонили і сказали, що мене в четвер або п’ятницю точно приймуть. Ось так сказали, – відповів Дубинський.

– У Суркова, правильно? – запитує підозрюваний.

– Ні. Я так зрозумів, що це ситуація, що це «Володимир Іванович», який на Луб’янці.

Журналісти встановили, що справжнє ім’я «Володимира Івановича» – Андрій Бурлака. А його посада – заступник керівника Прикордонної служби ФСБ Російської Федерації. Але навіть це не найбільш високопоставлений чиновник, що з’являється у свіжих перехопленнях. Затриманий також обговорює з Дубинським його зустріч з директором ФСБ Росії Олександром Бортниковим.

– Об’єктивку вашу, щоб ви скинули на електронну адресу. Електронну адресу я вам зараз скину, – каже підозрюваний.

– Дата народження, прізвище, ім’я, по-батькові – що ще?

– Так-так, ось це. І звання – все. А все інше, я думаю, вже Олександр Васильович сам запитає.

– Олександр Васильович – це хто? Секунду.

– Це Бортников.

– А, зрозумів, зрозумів. Скину, добре.

«Якщо все, що він говорить Дубинському, а ми чуємо, що він йому вірить, і Харченко, а ми чуємо, що він йому підпорядковується, то він був би найбільш обізнаним і найважливішим свідком у цій справі. Саме з приводу ланцюжка влади. Це завжди дуже важливо в голландському суді. Тому що там слідство має довести розслідування до найбільш високопоставленого чиновника, який дав дозвіл на отримання «Бука». Саме в цьому контексті він буде найважливішим свідком, на нашу думку», – зазначає розслідувач групи Bellingcat Христо Грозев.

Хто ж цей таємничий куратор бойовиків зі зв’язками в Кремлі? За даними групи Bellingcat, його ім’я – Андрій Кунавін.

«Це громадянин України. У нього кримінальне минуле. 10 років тому, наприклад, були у нього проблеми з законом. І у нього є зв’язки як з кримінальним світом, з людьми, які перебувають під санкціями міжнародними, через їхню кримінальну діяльність, так і з елітою в Москві. Можна його назвати політичним «рішалою», який міг знайти зв’язок між кримінальним і політичним світом», – пояснює Христо Грозев.

Затриманому вже обрали запобіжний захід. Він буде перебувати під вартою як мінімум 60 днів без можливості внесення застави.

«Наразі ця особа відмовляється надавати будь-які свідчення. Проте якщо він виявить таке бажання, то його обов’язково буде допитано, проведено з ним відповідні процесуальні дії, і його показам буде надана оцінка в кримінальному провадженні саме щодо катастрофи MH17», – каже прокурор Офісу генерального прокурора Олександр Банник.

Тим часом у Нідерландах з березня тривають підготовчі судові засідання у справі про катастрофу «Боїнга». Ніхто з чотирьох обвинувачених особисто не бере участі в процесі.

«Розслідування у цьому провадженні не завершено, ані в Україні, ані в Нідерландах. Воно проводиться міжнародною Спільною слідчою групою. В 2019 році ми передали кримінальне провадження щодо чотирьох осіб, справа яких зараз слухається у суді. Наразі слідство направлене на встановлення осіб екіпажу установки «Бук» та осіб, вищих по ієрархії. Тобто осіб, які віддавали накази про відправлення цієї установки на територію України», – каже представник України в Спільній слідчій групі (JIT) Микола Говоруха.

Минулого року Україна вже отримала доступ до одного з фігурантів справи MH17. Тоді в ході спецоперації з непідконтрольної Києву території вдалося вивезти бойовика Володимира Цемаха. Щоправда, пізніше український суд відпустив підозрюваного. А вже 7 вересня 2019 року Україна передала Цемаха Росії під час обміну.


 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Правопорядок»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.