Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сьома ніч

Україна - це Я! 32445 переглядів

Опубліковано - 21.11.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Сьома ніч
Помаранчева революція... Два роки потому... Напружена ніч з 28 на 29 листопада 2004 року. Згадаймо, як це було.

Сьома ніч протистояння в Києві видалася напружена. Нічна варта від “Голосіїв-Інформ” .

24-00. Наш невеликий екіпаж вирушає на нічне чатування. Вулиці Голосіїва порожні. Лише поодинокі машини та патрульні автомобілі Державної служби охорони.

00-30. Печерськ. Червоноармійська - бульвар Лесі Українки: нічого напруженого не помітно – звичайне життя нічного міста. Біля приміщення ЦВК та центрального штабу Януковича – також, - ні нарядів міліції, ні прихильників обох кандидатів. Поруч їде “Мерседес” із голубими стрічками (це лише другий автомобіль, який ми зустріли за добу). Автомобілі з помаранчевою символікою вітають один одного клаксонами “Ю-щен-ко!”. Це – кожний другий–третій автомобіль на нічних вулицях.

01-00. Вулиця Інститутська. Рух транспорту не перекритий. Перший пікет – пікетувальниками та двома автобусами перекритий проїзд на вулицю Садову з боку Інститутської. Багатотисячні колони “помаранчевих” добре організовані – помітно охоронців з УКВ-радіостанціями, на кожний заклик до дій люди вимагають посвідчення на доказ до організаторів страйку.

Перехрестя вулиці Банкової та Інститутської – багатотисячний пікет. Поруч з нами – мікроавтобус з японськими журналістами, мінівен із номерами штату Онтаріо, що сигналить у такт із мітингуючими – “Ю-щен-ко!”. Серед пікетувальників – молодь та люди більш старшого віку. Люди вільно спілкуються українською та російською мовою. Хоча загальна обстановка відкрито не вказує на напруження, але воно відчувається. Вздовж тротуарів припарковані автомобілі, в основному, із київськими, львівськими, тернопільськими номерами. По колу – Інститутська-Хрещатик-Грушевського-Шовковична постійно курсують автомобілі з помаранчевою символікою.

Через опущені шибки легковиків, водії яких вже встигли викачати з Інтернету та записати на касети та диски хіти Помаранчевої революції, на повну гучність транслюють “Разом нас багато” гурту “Ґринджоли” - гімн революції.

Дівчата пов’язують стрічки на дзеркала тим автомобілям, що їх ще не мають.

Водій чорного “Мітсубіші-Паджеро” розкачує автомобіль у такт скандування пікетувальників. Позашляховик майже підстрибує, що викликає бурхливу реакцію.

Найпопулярніший жест, яким вітають один одного – V «вікторія», перемога. Люди постійно скандують “Ю-щен-ко!”, “Разом нас багато і нас не подолати!”, “Ющенко – герой, Янукович – геморой!”, “Банду – геть!”.

Під’їзд до Адміністрації Президента щільно блокований.

02-00. Майдан Незалежності – Хрещатик. Проїзд на Хрещатик блокований мікроавтобусами та приватними таксі. Людей на Майдані не дуже багато – іде прибирання. Охорона наметового містечка нікого не впускає на територію і нікого не випускає – посилено заходи безпеки. Але, в цілому, обстановка цілком нормальна. Хрещатик добре освітлений, людська маса циркулює в обидва боки. Помітно бригаду лікарів. Кияни розвантажують із салонів власних автомобілів їжу, термоси з гарячим чаєм, кавою.

Помітно невеликий гурт прихильників Януковича – їх супроводжує колона “помаранчевих”: все досить мирно. Поступово їх витіснили у бік Європейської площі.

02-45. На великому плазменному екрані, встановленому в автомобілі на Європейській площі – трансляція 5-го каналу. Микола Вересень передає інформацію, що нібито з боку Василькова в Київ вирушила колона з військовими. Ми вирушаємо на Одеську площу перевірити цю інформацію і заодно прослідкувати можливий маршрут руху військових та діяти за обставинами.

03-00. Вулиця Грушевського заповнена пікетувальниками. Будинок Кабінету міністрів щільно оточений. З протилежного боку – імпровізований гурт барабанщиків. Автомобілі вільно пропускають.

03-15. Одеська площа. Поруч з нашим автомобілем зупиняється “Опель” із помаранчевою символікою, - цікавляться про мету зупинки та чи необхідна нам допомога. Молоді хлопці налаштовані доброзичливо, але з відчувається певна напруженість. По вулиці постійно курсують подібні самоорганізовані патрулі – кияни добровільно виконують роль охоронців правопорядку. Ніякої колони ми не помітили – очевидно така інформація циркулює з метою постійного перебування у стані “боєготовності”. Повертаємося в центр міста.

Напруженість поступово спадає, тому вирішую захопити двох своїх синів-школярів: вони мають побачити на власні очі, як завойовується свобода.

04-00. Проїзд по вулиці Інститутській та Грушевського блокований прибиральною технікою комунальних служб міста. Робимо спробу проїхати через Петровську алею. Біля стадіону “Динамо” ім. Валерія Лобановського – такий самий блокпост. Лишаємо автомобіль і пішки вирушаємо за маршрутом Грушевського-Шовковична-Інститутська-Хрещатик. Людей усе більшає. Усі проїзди до Кабінету міністрів щільно блоковані рядами пікетувальників та автомобілями. По колу продовжують курсувати автомобілі, що своїми сигналами підбадьорюють пікетувальників.

В наметовому містечку на Майдані закінчилося прибирання. Охорона містечка розставлена по периметру. Чоловіки стоять на пінопластових дощечках (своєрідне ноу-хау Майдану).

05-00. Закінчуємо чергування – попереду робочий день, дітям - до школи, необхідні кілька годин на відпочинок. На бульварі Дружби народів нас зупиняє патруль ДАІ. Звичайна перевірка документів. Але прапорщик із радаром у руках поцікавився звідки ми їдемо і чи справді центр міста блоковано. Звичайна робота Державтоінспекції.

На київські дороги на боротьбу з ожеледицею виїхала спецтехніка комунальників – Київ продовжує жити своїм життям. Спокійним і впевненим у свою перемогу, - і це впевненість переможця.

Нічна варта скінчилася... Нас, киян, бере гордість за своє місто - Київ у ці дні став справжнім консолідуючим центром, підтверджуючи свою прадавню місії – бути духовним центром нації...

РАЗОМ НАС БАГАТО! НАС НЕ ПОДОЛАТИ!

2004 рік

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Україна - це Я!»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.