Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На сорочках вишивали свастику ще сотню років тому

Аратта - прадавня Україна 54394 перегляди

Опубліковано - 12.03.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Сорочка з музею “Прадавня Аратта – Україна” в Трипіллі
Сорочка з музею “Прадавня Аратта – Україна” в Трипіллі
Аби знайти вишиванку зі справжніми знаками Сонця, вінницький колекціонер перебрав їх тисячі

Своєю черговою колекцією у вересні минулого хизувався вінницький колекціонер Володимир Козюк у обласному центрі народної творчості. В той день він вперше показав вінничанам 65 найкращих подільських вишиванок, створених невідомими майстринями більше сотні років тому.

На сорочках з довгими рукавами, з уставками чи на кокетці, збереглися яскраві червоні чи червоно-чорні малюнки. І кожен знак орнаменту на давньому жіночому одязі, що знову став модним, має значення, бо є символом. Популярні наприкінці 19-го чи на початку 20-го століття знаки вишивки, як каже Володимир Козюк, такі ж, як на найдавніших керамічних знахідках Трипілля.
— Наше місто сьогодні святкує 650 років, але подоляни мають настільки глибоке коріння, що можна говорити про тисячі років, — вважає Володимир Козюк. — Зараз археологи знаходять на території між Бугом і Дністром масу подільських поселень, що мають певну знакову систему. І найстаріші сварги, знайдені на Поділлі, є найстарішими у світі. Вони й повторюються на орнаментах цих сорочок. Подільський орнамент в порівняні з іншими — це вершина так званої наївної народної культури. В ньому сказано все, що можна сказати. І те, до чого йдуть художники 20-го чи 21-го сторіччя, авангардизм чи кубізм, на цих сорочках вже вишито.

Колекція Володимира Козюка, що збиралася та шліфувалася 12 років, налічувала понад дві сотні сорочок. 150 з них колекціонер передав краєзнавчому музею, зберіг лише найкращі. Він планує й надалі поповнювати свої фонди, бо має на меті створити музей народного мистецтва Вінниччини.

Збирати раритети, як зізнається Володимир Козюк — непросто: і по кишені “б’є”, і віднайти дійсно цінну річ у клубах колекціонерів вдається не завжди.

— На колекціонування ікон, кераміки, листівок і вишиванок йдуть всі гроші, які заробляю. Але я маю дуже терплячу дружину, яка мені дозволяє цим займатися. У нас в сім’ї кажуть: “Гроші ми завтра ще заробимо і, можливо, покращимо свої умови життя, але тільки сьогодні є шанс зібрати такі цінні речі”. — Щоб зібрати цю колекцію, я перебрав тисячі сорочок. Неважливі орнаменти — такі, що повторюються, або більш сучасні — менш цікаві. Інколи в клубах колекціонерів переберу 100-200 сорочок, а знайду одну — щасливий.

Є у колекції Володимира Козюка не тільки класичні дівочі та жіночі сорочки, вишиті невідомими майстринями Вінниччини щонайменше сотню років тому. Можна тут побачити й менш поширеного крою вбрання — модні сьогодні туніки та вишиванки з малюнком білим по білому. Але вони — не найцінніші у колекції. Найдорожча для колекціонера сорочка, котра може мати вік 120 чи навіть 150 років.

— На цій сорочці — сварги, знаки Сонця, — пояснює він символ, який ще називають “павуком”. — Такий знак без однієї палички — це перевернена свастика. А тут — знак Сонця!

Ще цінує Володимир Козюк сорочку, створену у селі, де народилися його батьки, — у Чеснівці Хмільницького району. Цю розкішну вишиванку з червоним орнаментом одягала мама Володимира — Надія.

— Продавець вишиванки не завжди хоче сказати, з якого саме села сорочка, — каже колекціонер. — Краще було б безпосередньо поспілкуватися з бабусею і зробити повний опис сорочки, її історії, але, як правило, ці відомості втрачені. Добре, що відомий район. І головне — сорочки збережені.

Найбільш представлені на виставці Крижопільський, Тростянецький і Хмільницький райони. Всі експонати Володимир Козюк зберігатиме, допоки не знайдеться приміщення для музею народного мистецтва. Крім того, колекціонер обіцяє передати до музею ще дві свої колекції — ікони і кераміку.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Аратта - прадавня Україна»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.